Tietoa meistä

Kampanjan tekijät ja tarkoitus

Tavoitteemme

Käytämme internetiä päivittäin. Internetin toimintaperiaatteisiin tehtävillä muutoksilla on suora yhteys jokapäiväiseen elämäämme.

Me uskomme vapaaseen tiedonvälitykseen, avoimeen internetiin ja luovan työn tekijöiden palkitsemiseen. Haluamme yhteiskuntamme ja internetin asettavan nämä tavoitteet oikeudenmukaiseen tasapainoon.

Uskomme monen suomalaisen olevan kanssamme samaa mieltä. Mielestämme asiasta ei kuitenkaan keskustella riittävästi eikä välttämättä oikeaan, luotettavaan tietoon perustuen. Näistä syistä olemme julkaisseet tämän verkkosivuston ja käynnistäneet kampanjan tietoisuuden lisäämiseksi tekijänoikeudellisista asioista digitaalisessa maailmassa.

Kampanja liittyy välittömästi EU:n uuteen tekijänoikeusdirektiiviin, mutta tavoitteemme on kauaskantoisempi. Haluamme kampanjallamme lisätä tietoisuutta tekijänoikeuden roolista, rajoituksista ja mahdollisuuksista digitaalisessa yhteiskunnassa.

Toivomme lisääntyneen tietoisuuden johtavan hedelmälliseen keskusteluun ja hyviin päätöksiin tulevaisuudessa.


Tämän verkkosivuston sisällön ovat laatineet Turre Legal Oy:n asiantuntijat.

Yhteistyössä

Creative Commons Suomi
Creative Commons on ei-kaupallinen organisaatio, joka edistää luovuuden ja tiedon jakamista ja käyttöä. Organisaation ydinviesti on se, että luovia töitä, tietoa ja muuta inhimillistä toimintaa ei tulisi turhaan lukita ”kaikki oikeudet pidätetty” -tyyppisten ehtojen taakse, vaan ymmärrettäisiin luovuuden ja tiedon jakamisen vähemmän rajoittavin ehdoin olevan usein kaikkien, mukaan lukien tekijän kannalta tarkoituksenmukaisin vaihtoehto.

Effi ry
Electronic Frontier Finland - Effi ry on perustettu puolustamaan kansalaisten sähköisiä oikeuksia, kuten oikeutta sensuroimattomaan viestintään. Yhdistys herättää keskustelua ja pyrkii vaikuttamaan muun muassa lainsäädäntöhankkeisiin sananvapaudesta ja tekijänoikeudesta Suomessa ja Euroopassa.

Open Knowledge Finland ry
Open Knowledge Finland ry on suomalainen yhdistys, joka toimii kansainvälisen Open Knowledge -verkoston kumppaniyhdistyksenä Suomessa ja edistää datan ja tiedon avaamista ja avoimen tiedon hyödyntämistä.

Suomen Tubettajat ry
Suomen tubettajat on tubettajista koostuva, tube- ja videokulttuurin etua ajava yhdistys. Toimimme myös lainsäätäjien suuntaan tekijänoikeuslakien muuttamiseksi tubekulttuuria paremmin palvelevaan suuntaan. Jaamme tietoa sekä videontekijöille, vaikuttajille että medialle ja yrityksille. Luomme yksilöille mahdollisuuksia kasvaa sekä osaamisessa että taloudellisesti tubettajana ja yrityksille sekä organisaatiolle mahdollisuuksia hyödyntää vaikuttajia omassa toiminnassaan.

Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto, FiCom ry
FiCom on suomalainen ICT-alan edunvalvoja, jonka tavoitteena on edistää jäsentensä liiketoimintamahdollisuuksia ja parantaa alan kilpailukykyä. FiComin jäsenet ovat yhteiskunnan digitaalisen ja teknologisen kehityksen mahdollistajia.

Turre Legal Oy
Turre Legal Oy on Suomen digitaalisin lakiasiaintoimisto, jonka ydinosaamiseen kuuluu tekijänoikeudet digitaalisessa ympäristössä. Uskomme avoimeen internetiin, joka tuottaa käyttäjilleen arvoa. Olemme myös nähneet, mihin harkitsematon tai huolimaton digitaalisen maailman sääntely voi johtaa. Turre Legal on laatinut verkkosivuston sisällön yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa.

Yhteystiedot

Turre Legal Oy
Herkko Hietanen, tekijänoikeuslakimies
050 384 1634
[email protected]

Creative Commons Suomi
Tarmo Toikkanen, tiedotusvastaava
[email protected]

Electronic Frontier Finland - EFFi ry
Leena Romppainen, puheenjohtaja
040 590 3031
[email protected]

Open Knowledge Finland ry
Teemu Ropponen, toiminnanjohtaja
[email protected]

Suomen Tubettajat ry
Enna Rane, toiminnanjohtaja
[email protected]

Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto, FiCom ry
Asko Metsola, lakiasiat
040 8403735
[email protected]Stoppi tekoälyn kehitykselle?

Tekoälyä koulutetaan usein tekijänoikeuden suojaamalla materiaalilla, kuten kuvilla, videoilla tai tekstillä. Tähän liittyvät pelisäännöt ovat olleet EU:ssa epäselvät, ja nyt niitä selkiytetään. Ongelma on, että kaupalliset toimijat, kuten tekoälyä kehittävät eurooppalaiset yritykset uhkaavat jäädä nuolemaan näppejään.
Lue lisää

Linkkivero someen

Artikla rajoittaa vapaata internetiä. Uutisiin linkkaaminen somessa vaikeutuu tai siitä tulee käytännössä mahdotonta. Myös koostesivut uutisista uhkaavat kadota tai muuttua maksullisiksi.

Artiklan 11 kaltaista lakia on jo kokeiltu Espanjassa. Tulos oli, että Google News lopetti siellä toimintansa ja etenkin pienet lehtikustantajat kärsivät, kun kävijämäärät myös niiden omilla sivuilla laskivat. Voiko näin käydä koko Euroopassa?
Lue lisää

Sporttikielto kuvaamiselle

Saatko enää kuvata urheilutapahtumissa? Et välttämättä. Katsojat eivät voisi enää kuvata stadionilla ja muissa urheilutapahtumissa ja jakaa kuviaan somessa, mikäli EU:n suunnitelmat toteutuvat. Mikä vielä pahempaa, tämä kielto ulottuisi myös juniori- ja amatööriurheiluun. Kielto ei tee eroa Mestareiden Liigan ja Hesa-cupin välillä.
Lue lisää

Filternet & vastuu alustoille

Latasitko videon YouTubeen? EU kaavailee, että tulevaisuudessa et ole enää itse vastuussa mahdollisesta tekijänoikeuden loukkauksesta, kun vastuu siirretään sinulta YouTubelle.

Haluatko käyttää YouTubea jatkossakin? Huonompi juttu, sillä vastuun painama YouTube voi olla pakotettu sulkemaan Euroopassa. Vai voiko?
Lue lisää

Yhdessä voimme vielä pelastaa koko internetin

Netti mahdollistaa kulttuurin renessanssin. Netin parhaimmat jutut perustuvat yhteisön tuottamaan sisältöön ja alustoihin, joilla sisällöstä voi nauttia.

Yhteistyössä: